Reistips

Grootste religieuze bezienswaardigheid in Cambodja

Officieel genoemd het Koninkrijk Cambodja. Het land ligt gelegen in het zuidoosten van Azië en grenst aan de landen Laos, Thailand en Vietnam. De naam van het land is vaak veranderd, want de inwoners van het land zelf noemen het Kampuchea, dit komt voort uit het woord Kambu-ja. De betekenis hiervan is dat het land wordt bewoond door mensen die letterlijk geboren zijn door de ‘Kambu’. En Kambu is volgens de ouderwetse mythe de grondlegger van het land Cambodja. Tot de tweede helft van de 20ste eeuw was het land in handen van Frankrijk, dat betekent dat zij pas een ruime zestig jaar onafhankelijk zijn. Cambodja behoort tot een van de arme landen in de wereld. Het land kent diverse grotere oorlogen die grote tegenslagen hadden voor het gehele land en de economie.  Het is nog steeds een groot agrarisch land en de producten waar ze het van moeten hebben zijn rijst, rubber en mais. De snelst groeiende sector is daarom het toerisme. Toerisme brengt een redelijk deel van het inkomen van het land en daarom betaal je bij binnenkomst een extra bijdrage om Cambodja te mogen bezoeken en zijn erg hoge toegangsprijzen bij de toeristische trekpleisters. De trekpleisters zijn adembenemend en het bezoeken van tempels zijn zeker een van de hoogtepunten in dit land. Met de klassieke stijl van de Khmer architectuur zijn het unieke gebouwen die behoren tot het historische rijk van Khmer.

Angkor Wat

Het eerste en belangrijkste monument dat gebouwd is in de twaalfde eeuw is de Angkor Wat, een groot tempelcomplex en daarbij ook nog eens het grootste religieuze monument ter wereld. Het bezit een grond van maar liefst 400 vierkante kilometer. Dat betekent dat je dagenlang het complex kan bekijken, maar hier zal je als toerist waarschijnlijk geen tijd voor hebben. De Angkor Wat is de hoofdtempel van het complex en daarom ook het meest belangrijkst en indrukwekkendst. Angkor is de oude staat en de hoofdstad van het Khmer rijk. Het bouwwerk is indrukwekkend op allerlei manieren en in eigen stijl. Een perfecte plek om tot rust te komen en te beseffen wat de mensen ruim 800 jaar geleden hebben kunnen bouwen, waar wij nu als toeristen van mogen genieten.

Angkor Tom

Dit is een oude stad met gigantische muren in de stijl van de Khmer. Vooral de toegangspoorten zijn bekend en ik trek bij vele toeristen. De gebouwen zijn redelijk goed bewaard gebleven uit de oude tijd en binnen de muren is in de oude stad ook nog prachtige bewaarde monumenten te bezoeken. Een voorbeeld hiervan is de Ta Keo tempel. Alleen bij het zien van de tempel is het al een bijzonder bouwwerk. Het is mogelijk om naar de top te klimmen voor een schitterend uitzicht.

Voordat je Cambodja bezoekt moet je denken aan…

De tempels zijn allemaal een zeer heilige plek en daarom is het van groot belang om je te gedragen op dit terrein. Het is hetzelfde als je in een kerk bent. Wees ervan bewust dat je goed bedekte kleding draagt en niet te bloot het monument op loopt. Dit is allemaal een teken naar respect van de Cambodjaanse cultuur. Daarnaast is Cambodja zoals eerder gezegd een erg arm land. Je hebt het vast weleens eerder meegemaakt als je vaak reist naar zulke landen, maar kinderen worden ingezet om te bedelen of om geld van toeristen te krijgen. Hoe moeilijk het ook is om deze arme kinderen niet iets te geven, zij worden op pad gestuurd door hun ‘baas’. En uiteindelijk is deze persoon de ontvanger van al dit geld. Het wijzen met je vinger is in deze cultuur erg onbeleefd en dit moet je dus vooral niet doen! Als je iets wilt aanwijzen of aankaarten doe dit dan met je hele hand of probeer het te benoemen. Het hand in hand lopen met je partner en openbaar romantische dingen doen is ook niet gepast in deze cultuur.

Vraag je visum eenvoudig aan

Het aanvragen van een visum Cambodja gaat zeer eenvoudig. Het is belangrijk om dit op tijd te regelen, zodat je wordt toegelaten voor je vakantie. Het proces verloopt geheel online en is binnen enkele minuten geregeld. De geldigheidstermijn van het visum is 90 dagen.

Geef een reactie